Само за тази година желаещите са с близо 3 хиляди повече в сравнение с 2011...

Бум на студентите, желаещи да отидат на бригада в САЩ, отчитат агенциите за работа в чужбина. Само за тази година желаещите са с близо 3 хиляди повече в сравнение с 2011.

 

Сред хилядите желаещи да прекарат лятото си в работа зад граница са Ваня и Христина. Учат мода в Югозападния университет, а в Щатите ще работят като спасителки на плажа.

 

„В началото се бях насочила към кухня, към готвене, защото това съм завършила, но после много повече ми харесва спасителството, защото харесвам спорта", каза Ваня Дрангова.

 

„Първо, едно много хубаво оползотворяване на лятото, другото, което имаме възможност - да видим съвсем различен свят от нашия", коментира Христина Тодорова.

 

Основният мотив обаче си остава финасовият, споделят двете студентки. 

 

„Родителите ми ме издържат и това пък би подпомогнало и тях до някаква степен, отколкото примерно да съм тук лятото и да съм им в някаква тежест", каза Христина.

 

От Агенциите за работа в чужбина пък отчитат завишен интерес от страна  на чуждите работодатели към българските студенти. Това е и причината само за последните две седмици да бъдат обявени над 200 нови работни места.

 

„Нашите студенти са работни, дейни. Те са готови много целенасочено да си вършат тяхната работа. Някои студенти са много добри като спасители, плуват и са спортни натури, други студенти искат да се заниват в ресторанти, примерно, може би са имали опит в нашите курорти", обясни Мартин Станчев, офис координатор.

 

Практиката показва, че за близо 4-месечна бригада в Съединените щати, един студент може да си заработи 6000 долара. Записваният продължават до 15 април.