Общо присъдените години за 13-те отвличания са 444....

Мега делото срещу групата на „Наглите" приключи на първа инстанция. Резултатът – четири осъдителни и четири оправдателни присъди по обвиненията за 13 отвличания. А признатите за виновни получиха общо 444 години затвор за всички доказани обвинения.

В България обаче осъдените изтърпяват само най-голямата постановена присъда и така реалността става следната - трима от осъдените ще лежат по 18 години, а един – 15.

След първоначално арестуваните 23-ма души в полицейска операция „Наглите", подсъдими на финала на делото останаха 8. Съдия Виолета Магдалинчева каза „виновен" за четирима от тях. Първият - Ивайло Евтимов - Йожи е признат за виновен за участие в 11 отвличания. Присъда – 18 години лишаване от свобода. Съдът призна за виновен и Прокопи Прокопиев - Културиста, за участието му в 10 отвличания, както и за това, че е отрязал ухото на една от жертвите - Денислав Величков. Присъда – 19 години и 6 месеца лишаване от свобода.

Най-малко ще лежи в затвора Любомир Димитров - Гребеца -  15 години лишаване от свобода за това, че е помагал в 9 от случаите. Последният признат за виновен е Даниел Димитров - Релето. Той получи 18 години затвор за участие в 9 от похищенията, като коментара му беше: „Нали знаете какво пише в чл. 124 от НПК..."

Въпросният член 124 обаче гласи, че присъдата не може да се основава само на показанията на защитени свидетели. Съдия Магдалинчева обаче подчерта, че четиримата мъже са осъдени след показанията на 112 свидетели, повече от 200 експертизи, записи от специални разузнавателни средства и показанията на двама защитени свидетели.

„Така постановената присъда е успех както за прокуратурата, така и за полицейските органи", коментира прокурор Близнакова.

Убитият преди седмица Кирил Кирилов също е бил част от "Наглите" и е участвал в отвличането на Киро Киров, реши съдът. Останалите четирима от подсъдимите обаче бяха оправдани. Това са братята Радослав и Митко Лебешковски, Павел Петков и Цветозар Славчев.

Съдът оневини Ивайло Евтимов и Прокопи Прокопиев по обвинение, че са били организатори и ръководители на бандата. Така официално се оказа, че мозъкът на "Наглите" е останал скрит. От прокуратурата обаче бяха категорични, че битката продължава и със сигурност ще обжалват оправдателните присъди

 

Репортер: Надя Ганчева

 

Повече подробности за делото „Наглите" - във видеото.