Потребителите трябва да внимават какви опаковки купуват...

В дните преди Великден пазара е залят с голямо  разнообразие от бои за яйца. Как да сме сигурни, обаче, че ще използваме безопасни оцветители – провери екипът ни в Стара Загора. 

 

Магазините в Стара Загора заредиха  с бои за яйца още  месец преди Великден. Пенка Стоева, която е продавач, коментира, че всички хора си купуват бои, дори и тези, които нямат големи възможности.


За да няма пострадали от бои за яйца,  инспекторите от Областната дирекция по безопасността на храните вече са проверили десетки складове и магазини в Старозагорско. Вредни оцветители не са засечени.

 

Д-р Генади Ганчев, директор на Агенция по безопасност на храните - Стара Загора отбеляза, че все пак е възможно да се появят опаковки, които заобикалят закона, така че потребителят винаги трябва да внимава, специално за оцветителите и декоративните украси.

 

Освен името на производителя, върху опаковките на боите  за яйца трябва да е отбелязан телефон за връзка с него и начин на употреба - напомнят санитарните власти. В противен случай има риск оцветителите да ни докарат хранително отравяне.

 

От Агенцията по безопасността на храните съветват и при най-малкото съмнение  потребителите да се консултират с техните експерти на телефон 0700 122 99.

 

Репортер: Десислава Младенова

 

Цялата централна емисия Новини може да гледате на Nova Play.