От МВР отчетоха, че вътрешният пазар на проститутки у нас е малък...

Трафикът на хора зад граница е най-печеливш за организираната престъпност в България. От пазара на проституция у нас влизат годишно повече от един милиард и 200 милиона лева, показват данните на Центъра за изследване на демокрацията. В същото време вътрешният пазар на сексуслуги печели над 300 милиона лева годишно.

 

Организираната престъпност у нас създава около 3 милиарда и половина лева годишни обороти. За последните две години хората, които участват активно в нелегалните пазари, са близо 5 хиляди. С трафика на хора и секс услуги са заети повече от 1800 души.

 

„Това, което е типично за този пазар, бихме казали 2 тенденции. Първо – раздробяване на големите криминални структури и второ – намаляване на насилието", каза Тихомир Безлов от Центъра за изследвана на демокрацията.

 

От МВР отчетоха, че вътрешният пазар на проститутки у нас е малък, а повечето престъпни групи били неутрализирани.

 

„Големите структури с политическо влияние са почти изчезнали, а клубната проституция е намаляла два пъти по причина, че не се толерира по никакъв начин", каза Калин Георгиев, главен секретар на МВР.

 

През последните години при трафика на жени с цел сексуални услуги няма единен ръководен център. Наблюдава се обаче тенденция момичетата да се ориентират към държави с легална проституция като Швеция, Австрия и Германия, отчитат от вътрешното министерство.

 

Репортер: Косара Михалкова

 

Гледайте цялата централна емисия на Новините на Нова на сайта на Nova Play.