Новият орган ще бъде създаден към Инспектората на ВСС...

 

Хората, които са потърпевши от бавно правосъдие, да могат да получават обезщетения и у нас, вместо да чакат решенията на съда в Страсбург. Това предлагат от Министерството на правосъдието. Според експертите така по-бързо ще се установява дали има нарушаване на човешките права. Сумите, които ще бъдат присъждани, ще отговарят на европейските стандарти.

 

Една от причините за предложението са критиките към България, че няма вътрешен механизъм за обезщетяване на хората, които се жалват в Страсбург от бавно правосъдие. 

 

„Идеята е в Инспектората към Висшия съдебен съвет да бъде създадено специализирано звено, което да се занимава с разглеждането на такива жалби", обясни правосъдният министър Диана Ковачева.

 

Обръщането към българското специализирано звено обаче не изключва възможността при незадоволително решение жалбата на потърпевшия да стигне и до Страсбург. Обещанията са у нас магистратите да реагират в рамките на шест месеца. 

 

Очаква се при приемане на предложението, то да се отрази положително и на разтоварването на Европейския съд по правата на човека, където има огромен брой дела.

 

Гледайте цялата централна емисия на Новините на Нова на сайта на Nova Play.