Животновъди от бургаско се оплакват от ниските цени, на които търговците изкупуват агнетата.

Животновъди от бургаско се оплакват от ниските цени, на които търговците изкупуват агнетата. Прекупвачи от цялата страна атакуват селата в Източна България с предложения, които не удовлетворяват животновъдите.

 

Има ли опасност преди Великден търговската мрежа да остане без агнешко и на какви цени ще купуваме месото преди празниците?

 

Наш екип в Бургас разговаря с един от недоволните животновъди – Динко Иванов. Той отглежда овце вече 12-та година.

 

В момента има над 200 животни, от тях и много агнета са за продаване. Търговци от цялата страна идват и му предлагат цена от 5.30 лв за килограм живо тегло.


„Тази цена не е реална. Реалната цена е поне 6,50 - 7 лв на агнешкото. Просто ние с тази цена не можем да  работим, защото храним с комбинирани фуражи, които са 75 ст. на килограм. Просто ни притискат и ни ги изкупуват на по-ниска цена, а го продават на двойна", каза животновъдът.


Едно животно, за да достигне до килограмите за продаване, изяжда храна за 50-60 лв. Динко каза, че миналата година, заради шапа, търговци са извивали ръцете на животновъдите и са предлагали същата цена на живо агне. Той сподели, че няма да даде стоката си на безценица. Решен е да я продава на дребно за поне 6 лева за килограм. Вярва, че ще намери клиенти преди Великден.


Цената на агнешкото в момента е 11 лв на килограм. От един от магазините в Бургас казаха, че не очакват да се повиши цената на месото преди Великден. Въпреки, че тя е като миналогодишната, а комплект дреболии може да се купи за 6,50 лв, от магазина казват, че няма достатъчно клиенти.


Репортер: Цеца Алексова