Повечето от депутатите в Европейския парламент признаха негативите от увеличаващия се брой улични кучета...

Проблемът с бездомните кучета все още не е намерил решението си, не само в България, но и в редица други страни от Европейския съюз.

В края на миналата година Европейският парламент прие писмена декларация за контрола върху популацията на кучетата в ЕС. Политици и представители на неправителствени организации очакват това да промени ситуацията с бездомните животни в Европа.

Повече от половината от депутатите в Европейския парламент подписаха декларацията, с която официално признаха негативните последици от увеличаващия се брой улични кучета в Европа и необходимостта от общи мерки за справяне с проблема.

Все още няма общо европейско законодателство, което да определя отношението към кучетата в страните-членки. Ако декларацията, приета в парламента, бъде одобрена и от Европейската комисия, тя ще стане  задължителна.

Станимир Илчев, евродепутат от НДСВ, каза: „В декларацията се третират важни за българската среда положения, като контрол върху популацията, регистрацията, локализацията." Илчев допълни, че дори да не се приложат всички нови решения по въпроса, ситуацията в България, която той определи като „нетърпима", би се подобрила.

„В този случай мисля, че категорично трябва да разчитаме на Европа", заключи евродепутатът.

Репортер: Марина Цекова

 

Гледайте цялата централна емисия на Новините на Нова на сайта на Nova Play.