Най-много са избягалите в Йордания, Ливан и Сирия. У нас те са около стотина.

Повече от 130 хиляди са регистрираните бежанци от конфликта в Сирия, според справката на ООН за март. Най-много са избягали в съседните на страната Йордания, Ливан и Сирия. За близо една година бежанската вълна достигна и България.

Данаил Глишев разговаря с млад мъж от бунтовния град Хомс, потърсил убежище у нас, при свои роднини. За да не заплаши сигурността на своите близки в Сирия, той не показа лицето си пред камерата.

Рами е взел участие в протестите от самото начало през знаковата за Арабския свят пролет на 2011 година и дори известно време е участвал в информационната и комуникационна служба на бунтовническата армия на Свободата в родния си, близо двумилионен, Хомс. По време на репресиите той е загубил свои другари, а самият той е бил принуден да напусне страната.

Като него са хиляди негови съотечественици. В България до сега са се установили около стотина души, но малцина от тях търсят официално убежище. Рами очаква свои роднини, които ще пристигнат у нас до дни. За тях ще се грижат близки и представителите на сирийската общност в България.

Най голям е броят на бежанците в Йордания, официално те са около 80 хиляди. В Република Турция официално регистрираните са над 14 хиляди.   

 

Гледайте цялата централна емисия на Новините на Нова на сайта на Nova Play.