"Топлофикация" са абонатни станции, които спират парното при високи температури...

 

Поради това от „Топлофикация" ще спрат парното в големите градове чак след Великден. Според  прогнозите на БАН се очаква скорошно заструдяване .От дружеството твърдят, че въпреки сегашните топли дни и неизползването на парно, това няма да се отрази на сметките на хората.

 

От „Топлофикация" в София и Пловдив например твърдят, че при високите температури през деня парното не натоварва сметките ни. В двата града са монтирани модерни абонатни станции и те автоматично спират подаването на топлина по тръбите в сградата когато живакът в термометрите се покачи.

 

Инж. БОЯН ПАУНОВ от „Топлофикация-София" коментира, че системата изключва между 12 и 16 градуса. Следи се и температурата на вътрешната отоплителна инсталация и в тези случаи се прекратява топлоподаването към вътрешната отоплителна инсталация.

 

Външните температури се отчитат от специални датчици, монтирани на фасадите на блоковете. За да сме сигурни обаче, че парното наистина няма да товари месечните ни сметки може да поискаме да бъде спряно специално в сградата, в която живеем. Трябва решение на етажната собственост и още на следващия ден топлото ще изстине. В София „Топлофикация" официално ще врътне кранчето чак след Великден.

 

С парно поне до Великден ще са и абонатите във Варна и Пловдив. Със студени радиатори пък вече са в Плевен и Велико Търново.

 


Репортер: Косара Михалкова

 

Гледайте цялата централна емисия на Новините на Нова на сайта на Nova Play.