Руското външно министерство определи присъдата като безпочвена...

Търговецът на оръжие Виктор Бут, наричан "Продавачът на смърт", беше осъден на 25 години затвор и 15 млн. долара глоба. Бившият офицер от съветската армия беше обвинен, че се е опитал да продаде оръжия на колумбийска бунтовническа групировка.

Руското външно министерство определи присъдата като безпочвена. Москва обяви, че ще направи всичко възможно, за да върне Виктор Бут в Русия. 

45-годишният мъж беше арестуван през 2008-ма година в Тайланд, по време на тайна операция на американските спецслужби. Нейни агенти се представили за колумбийски бунтовници и се срещнали с Бут в хотел в Банкок. Там те договорили продажбата на 100 установки за ракети земя-въздух и 5 хиляди автомата "Калашников".

Адвокатите на Виктор Бут настояваха, че сделката е била за два стари товарни самолета за 5 млн. долара. Бившият съветски офицер Бут владее свободно шест езика. Пред съда обаче, той реши да говори на руски като използва преводач. Търговецът заяви, че никога не е имал никакви намерения да убива когото и да било.

"Бог знае тази истина", бяха думите му.

Преди да бъде изведен от съда, той прегърна адвоката си и помаха на съпругата си и дъщеря си, които бяха в залата.  В обвинението беше записано, че той не само е опитал да извърши оръжейна сделка в Тайланд, но е продавал оръжия на диктатори и бунтовнически групировки в Близкия изток, Африка и Южна Америка.

Американските власти забраниха всички сделки с Бут още през 2004-та година, тъй като смятат, че е продал оръжия на стойност 50 млн. долара на талибаните в Афганистан.

 

 

Гледайте цялата централна емисия на Новините на Нова на сайта на Nova Play.