Работниците от ОЦК поискаха от депутатите законови промени...

 

Металурзи от Оловно-цинковия комплекс в Кърджали протестираха в София с искане да им бъдат изплатени заработените заплати. Работниците излизязоха на улицата за 42-ри ден.

 

Те протестираха първо пред офиса на холдинга "Интертръст", която притежава завода, след което шествието им пое към сградата на парламента.

 

Там работниците се срещната с председателя на правната комисия Анастас Анастасов. Пред него те изложиха основното си искане в специална декларация - да се приемат законодателни промени за криминализиране на неплащането на заплати и осигуровки от страна на работодателите.

 

Заради забавените още от септември миналата година възнаграждения, към момента собственикът дължи повече от милион и 400 хиляди лева за заплати. Повече от час те чакаха представители на собственика на ОЦК-Кърджали да се срещнат с тях и да преговарят. Това обаче не се случи.

 

Металурзите настояха още за временна национализация на ОЦК, която да подпомогне по-бързото изплащане на дължимите възнаграждения.

 

Още на 7 март изпълнителният директор на фирмата Роберто Младенов сключи споразумение за изплащане на заплатите, но пари в сметките на металурзите все още няма. Общата дължима сума е 1 260 000 лева. Днес Младенов не пожела да се срещне с протестиращите.

 

Единствените пари, които са получили до момента протестиращите са по 325 лева еднократна социална помощ от държавата. Част от работещите вече са напуснали работа, за да получават пари от бюрата по труда. Очаква се и други да ги последват.

 

Протестиращите искат още работниците да могат сами да обявяват в несъстоятелност предприятие при неизплащане на работни заплати и те да са първи в списъка на кредиторите и първи да си получат дължимото.

 

Репортер: Косара Михалкова