Нито една от институциите не поема отговорност за собствеността и настъпилия проблем...

 

В навечерието на великденските празници се оказва, че най-големият храм у нас "Св. Александър Невски" се руши и застрашава живота на хората. За да получи държавна подкрепа или да кандидатства за европейски средства, е необходимо храмът да има собственик. Проверка на Новините показа, че колкото и да е невероятно - катедралата е ничия.

 

До проблема за търсеното на собственик на храм-паметника се стига след като  стенописите се рушат . Тук всеки дъжд или сняг оставя следи по уникалните изображения на светци.  В храма вече има дори места, до които е забранено да стигат хора от съображения за сигурност. Всъщност за символа на София няма кой да се погрижи.

 

Повече от век, откакто е построен храмът, е поддържан с дарения от хората. До ден днешен църквата няма нотариален акт, тоест няма собственик.

 

От Светия Синод искат издаването на документ за собственост. Аргументът на настоятелството е, че чрез нотариалният акт ще стане ясно кой трябва да се погрижи за храма.

 

Без документ за собственост никой не може да кандидатства и по европейски проекти, да обяви търгове за реставрация или поддръжка. Храмът се издържа от продажбата на свещи, обясниха оттам. Направили са постъпки за изясняването на собствеността, но от институциите към момента не се ангажираха с конкретни срокове за разрешаването на проблема. От министерството на културата обясниха, че храмът не е техен, въпреки, че е в списъка за културно наследство. От „Стара София" също притежавали исторически паспорт на обекта, но нямат копие от нотариален акт, както и финансов ангажимент.

 

Според регионалния министър Лиляна Павлова може да бъде издаден акт за собственост на храма. Ако бъде издаден служебен акт за собственост от областния управител той ще бъде на държавата, а не на църквата.

 

Втори ден от Светия синод отказват да коментират въпроса. Проверка на екипа нна Новините откри единствено акт за собственост на терена под Александър Невски и около него. Оказва се че земята е на общината. За разлика от позицията на министър Павлова, обаче,  експертите от "Стара София" твърдят, че трябва да бъде издаден нотариален акт на българската патриаршия.

 

Павлова не отрече, че липсата на документ блокира възможностите за кандидатстване по проекти за реставрация. Експертите посочиха друг вариант за финансиране.

 

Проблемът с „Алексъндър Невски" засяга и други храмове и паметници на културата. за голяма част от тях патриаршията вече е направила постъпки да получи актове за собственост.

 

По този повод очаквайте в Темата на Нова, в събота, 14-ти април, след Новините историята на дядо Добри от село Байлово, дарил 30 хил. лева на храма от милостиня. 

 

Репортер: Мария Димитрова

 

Гледайте цялата централна емисия на Новините на Нова на сайта на Nova Play.