Хората останали на улицата, след като били осъдени от собствениците на кооперация, в която живеели...

 

Почти година двама души живеят в центъра на София не в какво да е,  а в автомобил. Те останали на улицата, защото нямали пари да плащат наема на апартамента, в който живеели. Нанесли се в неизползваем автомобил, чийто собственик им разрешил, докато успеят да се устроят.

 

Христина и Михаил живеят само на метри от Орлов мост, на ул. „Леонардо да Винчи" . Съпругът пострадал преди време и останал инвалид, а жената не успяла да се справи сама с парите. Хората от кооперацията, в която живеели, ги осъдили и изхвърлили на улицата, след като семейството вече не могло да заплаща наема си.

 

Христина е бивш полиграфист, впоследствие става готвачка, след като е съкратена. Михаил пък е бил шофьор. В момента и двамата са безработни, единствено Михаил от време на време работи нещо дребно, ако някой му предложи.

 

От  Дирекция „Социални дейности" към Столична община многократно са посещавали семейството. В центровете за временно настаняване има 70 свободни места, където Христина и съпругът й могат да останат временно и да намерят трудова подкрепа. Михаил обаче беше категоричен, че не иска помощ от държавата, а работа.

 

Двамата бездомни имат две деца, едното от които е 15-годишно момиче, което живее при приемно семейство. Много често на Михаил и Христина помагат и хората, които живеят в квартала.

 

Репортер: Вероника Димитрова