Алекси Стоименов лежал в италиански затвор за търговия с хероин...

 

През 2003 г. президентът Георги Първанов връчил държавното отличие „100 години Илинденско въстание" на мъж от македонски произход, излежал присъда за трафик на хероин, съобщава Агенция БГНЕС.

 

Алекси (Александър) Стоимен получил наградата на церемония в Благоевград. 

 

Престъпникът е роден в македонското село Велюса. През 1968 г. той е задържан в Италия с повече от два килограма хероин. Осъден е незабавно.

 

След като излиза от затвора, Стоименов се установява в Брюксел. Там той открива ресторант "Кошарата", който се смята за „сборен пункт" на югославските спецслужби. Заведението е подпалвано два пъти.

 

"Миналото на Стоименов може да бъде изяснено много лесно - с едно запитване до италианските власти. Спорната му биография често се коментираше в средите на занимаващите се с македонски дела в София. Спомням си, че Методи Димов от Брюксел реагираше най-остро по повод организираните приеми в София на Стоименов", каза Иван Николов, директор на списание "България - Македония".

 

Именно Методи Димов се споменава в досието на Георги Първанов от архивите на бившата Държавна сигурност. Държавният глава обясни, че задачата му от службите била патриотична - да помогне на българския емигрант Димов да подготви книга със спомени от края на XIX век.