Залогът, свързан с предстоящия доклад от Брюксел, е огромен, каза прокурорът...

 

Важно е предстоящият доклад на Брюксел за България да е положителен, защото когато Европа е доволна от нас, ние пълним хладилниците си. Така градският прокурор на София Николай Кокинов коментира в ефира на „Здравей, България" оценката, която родните власти предстои да получат от Европейската комисия.

 

„Залогът е огромен, защото ако докладът е добър, в икономиката на държавата ще се влеят много финансови средства", коментира представителят на държавното обвинение.

 

Той обаче отрече твърденията, че арестите на знакови фигури през последните дни са извършени само, за да бъдат впечатлени служителите от Комисията.

 

„Просто съвпадение във времето е, че задържанията стават сега", категоричен бе Кокинов.

 

Той коментира още, че прокуратурата извършва необходимите реформи, които могат да повишат стандарта й на работа. 

 

„Даваме всичко от себе си", заяви обвинителят.

 

В студиото на сутрешния блок на Нова Кокинов коментира и някои от нашумелите текущи случаи, по които работи прокуратурата.

 

Той заяви, че има достатъчно доказателства срещу ливанеца, арестуван за поръчителство на убийство на български бизнесмен.

 

„Смятам, че има осъдителна присъда", каза прокурорът.

 

Той бе категоричен, че трябва да се направи законова промяна, която да позволява на съда да „щраква белезниците" на обвиняеми, които счита за виновни, още в деня на заседанието по делото срещу тях. Именно липсата на такава мярка довела до укриването на дупшнишките бизнесмени „братя" Галеви.

 

„Магистратите не произнасят присъдата в ден на последното заседание по делото и съответното лице не може да бъде задържано, без да се знае дали присъдата ще бъде осъдителна", обясни Кокинов.

 

Той отказа да разкрие кави обвинения ще бъдат повдигнати срещу Евелин Банев–Брендо, който от 2008 г. е подсъдим за пране на пари.

 

„Получихме информация, че се кани да избяга, подобно на Галеви. Намерихме доказателства за тези сведения и това доведе до задържането му", поясни Кокинов.

 

Той каза още, че лично се е извинил на арестувания за убийството на Яна Кръстева Пламен Трифонов, който бе задържан въз основа на грешни резултати от ДНК-експертиза.

 

Цялото интервю с градския прокурор на София гледайте във видеото.