Подриване на един от носещите стълбове на съоръжението е причината за инцидента с моста

Ясна е причината, довела до срутването на моста между Петрич и Сандански. Става въпрос за подриване на един от носещите стълбове на съоръжението, а не за последствия от земетресението, коментираха от Агенция „Пътна инфраструктура". 

 

В сряда част от моста се срина в река Струма, а заедно с конструкцията във водата падна и автомобил, който точно в този момент е преминавал оттам. Шофьорът се размина само с леки наранявания. 

 

От пътната агенция уверяват, че цялостният ремонт на моста ще бъде извършен догодина. Точни срокове обаче не могат да бъдат дадени, тъй като не е избрана фирма-изпълнител. Дотогава пътуващите по маршрута ще трябва да използват обходни пътища. 

 

„Очакваме ремонтът на цялата връхна конструкция да струва около 900 хиляди лева, за да може да се направи мостът от началото, с нова връхна конструкция - да е по-устойчив и да няма такива проблеми за в бъдеще", обясни инж. Лазар Лазаров – председател на УС на Агенция „Пътна инфраструктура".

 

След инцидента започва инспекция на подобни съоръжения в цялата страна. Шефът на Агенция „Пътна инфраструктура" обясни, че през последните години не са отпускани пари за пълна рехабилитация на мостове и естакади. 

 

„Това е идеята - да се обърне по-сериозно внимание и то на големите съоръжения. Тези, които са по автомагистралите, по „Тракия", по „Хемус", защото е време вече те да бъдат рехабилитирани и се нуждаят наистина от такъв ремонт", допълни Лазаров.

 

Репортер: Косара Михалкова