Една от целите на страната до 2020г. е да увеличи дела на висшистите...

 

В президентството ще се проведе първото заседание на Съвета за образование и наука при държавния глава Росен Плевнелив. Ще бъдат обсъдени целите и приоритетите на страната ни до 2020 г. Очаква се в дискусията да се включат министри, синдикалисти, ректори на университети и представители на Българската академия на науките.

 

Основна цел е да се въведе задължителна предучилищна подготовка за  4-годишните деца. Това най-вероятно ще се случи през 2016 г. Тази есен пък предучилищната група става задължителна за 5-годишните.

 

При по-големите ученици като сериозен проблем се очертава преждевременното прекъсване на образованието. По данни на Евростат, страната ни държи едно от първите места в Европа по процент млади хора, които нито завършват образованието си, нито са заети на пазара на труда.

 

Всяка година около 2% от учащите отпадат от образователната система като най-често това се случва в периода между 5-ти и 8-ми клас.

 

Сред основните причини за това се нареждат липсата на пари, ранните бракове, проблемите в семейството, както и трудностите във възприемането на учебния материал.

 

По данни на Европейската комисия делът на българите на възраст между 30 и 34 години със завършено висше образование през 2010г. е 27,7% - с близо 6 на сто по-малко, от средното ниво за Европа.,

 

Целта на страната ни в близките осем години е да наваксаме разликата и делът на висшистите в тази възраст у нас да стане 36%.