Икономическите ни интереси също могат да бъдат накърнени, каза външният ни министър...

България е една от най-активните по отношение на досието на Сирия страни, защото ситуацията там може да засегне националната ни сигурност. Това заяви в студиото на „Здравей, България" министърът на външните работи Николай Младенов.

„Разрастването на кризата в Дамаск ще засегне и икономическите ни интереси в региона", обясни министърът.

Той определи управлението на президента Башар Асад като „най-бруталния диктаторски режим в Близкия Изток".

„Диктаторите са особена порода хора и не се подчиняват на общоприетите правила", така Младенов коментира действията на държавния глава, чийто сили са избили около 10 000 граждани на страната през последната година. Според министъра жертвите загубили живота си, само защото желаели да участват в управлението на страната си.

„Първоначално никой не искаше сваляне на режима, а само провеждане на елементарни реформи", каза Младенов.

Той допълни, че Асад се чувства до известна степен спокоен, защото разчита на подкрепата на някои държави, които не са се обявили категорично срещу режима му. Една от тях е Русия.

България обаче е категорично против избиването на цивилни граждани. Това е и причината вчера от София официално да бъде отзован сирийският посланик.

„Същото във вторник направиха още девет държави", каза министър Младенов.

По темата за Македония той подчерта, че София подкрепя присъединяването на Скопие към Европейския съюз и НАТО.

Министър Младенов заяви, че страната ни няма да се бърка в спора за името на западната си съседка, защото ние вече сме я признали като Република Макенодия.

„Ние искаме само Скопие да демонстрира добросъседски отношения и да поправи пропуските си по отношение на правораздаването и свободата на медиите", коментира Младенов.