Това, което може да очакваме в краткосрочен план, е висока информация, смята банкерът...

„Разпадането на Еврозоната и на Европейския Съюз е хипотетичен сценарий с много малка вероятност за сбъдване" коментира банкерът Левон Хампарцумян. Европейските лидери все повече заявяват, че правилната посока е към по-висока интеграция и централизиране при взимане на решенията.

Гърция няма да излезе от Съюза и драхмата няма да се върне, е категоричното мнение на банкера. „Истинската валута ще бъде пак еврото", тъй като за 40 дни всички драхми ще се конвертират е единната парична единица.


На въпрос дали доларът ще се повиши и как това ще се отрази на световните пазари  Хампарцумян заяви, че никой няма интерес, тъй като Америка също има много дългове. САЩ има огромни дефицити и скъпият договор би затруднил изключително изплащането на тези дългове.

Това, което може да се очаква в средносрочен план, е висока инфлация. Това ще се случи след като лихвите започнат да се покачват и икономиките започнат да растат.

Относно ситуацията в България, банкерът коментира, че промените от 90-те години, които направи страната ни във финансовата си система, в крайна сметка се оказаха добри.

Защо обаче българските пенсионери са бедни Хампарцумян изтъкна като причина пенсионните фондове, които са били опустошавани многократно през годините. „Светът не ни е виновен. Ние сме си виновни по начинът, по който сме го направили", заяви банкерът.

Лихвите по заемите и лихвите по депозитите в България са много високи, коментира още Хампарцумян. Причините са най-различни, като например фактът, че държавата ни не е член на еврозоната, икономиката е крехка, рисковете за част на света са по-високи.

Целият разговор с Левон Хампарцумян вижте във видеото.