Кампанията е последна стъпка от разделното събиране в Столична община...


В столицата организираха специално депо за изхвърляне на опасни битови отпадъци. Отпадъците, които всеки от нас генерира в дома си, са няколко вида, обясняват от фирмата, заела се да организира тяхното екологично изхвърляне.

Всеки един от опасните боклуци има своя класификация и за всеки един беше приготвена специална отделна опаковка, в която се събират. Такива например са живакът, лекарствените продуктите, пестицидите, замърсени опаковки, съдържащи опасни материали, кисели, основи, мастила и някои други.

Тази система е последният елемент от разделното събиране в Столична община и обхваща тези опасни отпадъци, които не попадат сред боклуците, събирани по друг начин. Всеки отделен вид отпадък се събира и изпраща за изгаряне в специален инсинератор в Германия, където се изгаря.

Единият начин да изхвърлите опасните боклуци от дома си е като веднъж месечно ги предадете в някои от мобилните пунктове. Друг вариант е да се обадите на посочения телефон – 0 700 11 750, от 9.00 до 18.00 часа, където трябва да оставите телефон за връзка и адрес, посочвайки вида на опасния отпадък и количеството му.

Системата работи от 12 януари тази година. До момента са събрани над половин тон отпадъци. Всички разходи по събирането на опасните битови отпадъци се поемат от Столична община.

На 5 юни отбелязваме и Световния ден на околната среда.