Специалистите твърдят, че много хора отлагат спестяването за старините си...

Между 360 и 900 лева месечно взимат у нас възрастните, които, докато са работили, са заделяли пари в пенсионен фонд. Втора пенсия получават едва 1340 души. Има, обаче, и такива, които са предпочели да изтеглят наведнъж всичко, което се е натрупало в сметката им.

„Все още твърде много хора смятат, че трябва да почнат да мислят за пенсия като станат на 40 или 50 години. Най-добре е да е като започнем да работим, още на 18.  Малки суми – дълго време. Това е сърцевината на пенсионното осигуряване. Това е пенсионното осигуряване – то не е за богати хора", каза Даниела Петкова, директор на пенсионно дружество.

Хората с по-ниски доходи са по-несигурни в бъдещето си и затова са по-склонни да заделят пари за старини.

По колко да внасяме месечно решението е изцяло наше. Може и 1 лев, а може и 1000. Ако 35-годишен човек взимам 800 лева заплата и иска да дава не повече от 80 лева на месец, това, което ще има на 65-годишна възраст са 84 хиляди лева

Ако не очакваме фантастична доходност след 30 години в този случай, по сметката ни ще има около 80 хиляди лева. Могат да се изтеглят и по-рано, със съответната загуба. Ако тези пари се разпределят за следващите 20 години след 65-годишна възраст, това прави по 505 лева на месец.

Въпросът е ще ги има ли дружествата след 20 години? Комисията за финансов надзор е институцията, която следи пенсионните дружества.

„Транзакциите на пенсионните фондове се следят ежедневно от КФН. Така че не бива да имате каквито и да било колебания за парите си – те са защитени", каза Ангел Джалъзов, зам.-председател на КФН.

Самият Ангел Джалъзов е предпочел капиталовите пазари пред пенсионното дружество.