Общо 247 от общинските здания в столицата са поспортизирани, каза кметът...

Общинските власти няма да правят компромис с живота и здравето на гражданите на София. Затова, ако се налага, ще се затварят опасни сгради. Това заяви в ефира на „Здравей, България" столичният кмет Йорданка Фандъкова, само ден, след като част от козирка се срути на голямо кръстовище в града.

„Изрично съм наредила на районните кметове да сигнализират за опасни здания и няма колебания да затварям сгради", категорична бе Фандъкова.

Тя съобщи, че вчерашния инцидент с рухналата част от общинска сграда на кръстовището на централните булеварди „Васил Левски" и „Княз Алксандър Дондуков", е възникнал вследствие на полуразрушен улук. Поне такова било първоначалното заключение на експертите. Кметът коментира, че щетата не е била забелязана от контролните органи, защото била скрита зад определени елементи на зданието.

„За съжаление, опасните сгради са съсредоточени най-вече в центъра на София", допълни Фандъкова.

Тя е категорична, че трябва да има постоянен контрол върху състоянието на постройките, както и че те трябва да бъдат паспортизирани. През тази процедура до момента са преминали 247 общински здания.

Голяма част от проверените от инспектори сгради са застраховани срещу земетресения. Все още имало и такива, които не са, разкри още кметът.

По въпроса с предстоящото въвеждане на предучилищното обучение за 4-годишните, Фандъкова бе категорична, че до 2016 г. ще има достатъчно места за всички малчугани.

В момента най-сложно било положението с приема в яслите, т.е. – на децата до 3-годишна възраст, каза още кметът.

Цялото интервю с Йорданка Фандъкова вижте във видеото.