От Столична община предупрехи, че ще бъдат глобявани собствениците, коите не поддържат своите сгради


Част от сграда в центъра на София се срути. Мястото е изключително оживено и като по чудо при инцидента няма пострадали. Сградата се намира на ъгъла на булевардите "Дондуков" и "Васил Левски".

Полицаи все още пазят района, тъй като има реален риск от падане на отломки.

Малко след 6 сутринта козирката на сградата се сгромолясва. За щастие по това време в сладкарницата хора няма, но персоналът на заведението е в шок.

Предписание за опасната сграда от Общината не е имало, установи проверка на Новините на Нова ТВ.

Според общината причината за падналите отломки е дефект, който не може да бъде установен с просто око. На място инспекторите са съставили предписание за извършване на незабавни ремонтни дейности за недопускане на последващо разрушение на козирката. Ако собствениците не предприемат мерки, ще последва глоба.

Срок за всички тези процедури обаче няма. Така, ако през това време се случи инцидент, отговорност носят единствено собствениците. А глобите са от 100 до 100 хиляди лева.

Кметът на София -  Йорданка Фандъкова, обяви, че ще бъдат налагани максимални глоби на собственици, които не поддържат своите сгради. По данни на общината опасните сгради в София са над 100.

Още по темата опасни сгради очаквайте утре, 11 юни, когато в „Здравей, България" гост ще бъде кметът на София Йорданка Фандъкова.

Репортер: Живко Константинов

Гледайте цялата централна емисия на Новините на Нова на сайта на Nova Play.