Палежите не са причинени от инвестотори, това е сигурно, заявиха еколозите...

 

Голяма е вероятността пожарът на Витоша да е умишлен. Причината са различните огнища, които за кратко време се появиха едно след друго, заяви в "Здравей, България" председателят на „Зелените" Андрей Ковачев.

 

Не такова обаче е мнението на Коалиция „Природа за хората и регионите", според които местността е абсолютно непробиваема и е невъзможно човешки крак да е стъпвал там. В близост до първото огнище се намира голяма площ от напълно унищожена гора вследствие на развилнелият се смерч отпреди 10 години. Над 100-120 хил. кубика дървесина е напълно пресъхнала. Това са естествени гниещи процеси, при кои се отделя въглероден двуокис и е нормално да се получи пожар, коментираха природозащитниците.

 

Още преди година от коалицията са предупредили министъра на околната среда Нона Караджова, че огромна територия от „Бистришко бранище" е унищожена. „Тезата, че това може да е запалено от инвеститорите, е напълно несъстоятелна и глупава", заяви категорично Филип Цанов от Коалиция „Природа за хората и регионите".

 

Председателят на „Зелените" Андрей Ковачев обаче отрече твърденията и обясни, че химичните процеси, които биха могли да настанат след силния ветролом от 2001 г., са били опасни в първите седем - осем години. В момента дървесината не е пожароопасна и не би могла да поддържа висока температура.

 

„Пожарът е предизвикан от хора. Категорично не са инвеститори", заяви убедено Ковачев.

 

Целия разговор гледайте във видеото.