У нас лекарството все още не се прилага и не може да бъде намерено...

В САЩ е одобрено профилактично лекарство срещу СПИН. Медикаментът е на пазара от 2004 година, но досега се използваше за лечение на вече заразени с ХИВ-вируса.

Новото е, че американските власти позволяват всекидневното му прилагане при рисковите групи. Изследвания показали, че препаратът понижава риска от заразяване при над 60 % от случаите.

Одобрението за профилактично приложение на лекарството обаче има и свои критици. Те смятат, че това ще окуражи рисковото сексуално поведение. Американските власти все пак подчертават, че употребата на медикамента не заменя другите предпазни средства, включително използването на презервативи.

 

У нас лекарството, което подтиска развитието на вируса в организма, все още не се прилага и не може да бъде намерено.

"Прилагат се отделно неговите две съставки за лечение на ХИВ. Те са добри, с по-малко странични ефекти са, но очакваме всеки момент то да бъде регистрирано и да влезе в позитивната листа, но едва ли ще го използваме за превенция, тъй като е много скъпо", обясни проф. Христо Тасков.

Цената на препарата в Съединените щати е 1200 долара, като дозата стига за месец. Веднъж започнем ли да  приемаме таблетките не трябва да ги спираме, за да има ефект. 

"Категорично е подчертано, че това лекарство само по себе си не е панацея и че трябва да се прилагат останалите мерки - да се намали броя на случайните партньори, да се използват презервативи, да се прави редовно изследване за ХИВ", заяви още проф. Тасков.

Лекарството не може да излекува напълно носителите на вируса, но удължава живота им.

"Днес се смята, че хората могат да живеят 20-30 години и повече, ако вземат редовно лекарство", поясни професорът.

Превантивното вземане на препарата, което според проучванията понижава риска от заразяване, обаче е нож с две остриета. Опасенията на учените са, че това може да окуражи рисковото сексуално поведение.

"То може да създаде едно усещане за безопасност и човек да се впусне в рисково поведение. Второто - по-опасното нещо е, че дългото вземане на това лекарство може да предизвика резистентност у вируса и третото - то не може да предпази 100 процента", допълни професор Тасков.

Съветът на професора е да не прибързваме с приемането на лекарството преди да бъде одобрено от здравните служби в Европа.

Репортер: Живко Константинов