Ректорът на ТУ определи непризнаването на наши дипломи в Турция като протекционизъм.

Турски граждани са фалшифицирали дипломи, получени от български университети, съобщи просветният министър Сергей Игнатов. Поводът за реакцията от страна на образователното министерство е новината, че Турция спира признаването на дипломи, получени от техни граждани у нас.

Преди седмица от външното ни министерство информират просветното ведомство, че са постъпили много жалби от турското посолство у нас за фалшифицирани дипломи.

След проверка, направена от експертите в образованието, станало ясно, че  официално става дума само за една академична справка в диплома, която е фалшифицирана, след като висшистът е напуснал България.

До екипът на ведомството обаче стигнала информация за още 5-6 подобни случая.

„Това не е повод една страна да спре да легализира дипломите на една държава”, каза Игнатов.

Международният казус стана причина да бъде свикан извънредно Съветът на ректорите на вузовете у нас. Те отхвърлиха обвиненията и поискаха правителството да вземе решение дали да се изпрати протестна нота или делегация до Турция. Това е и намерението на министерството.

Вече дори е изпратен наш експерт в Турция. Целта на визита е местните власти да бъдат убедени, че има механизъм за проверка на легалността на дипломите.

„Ние смятаме, че това е една временна криза и ще бъде решена”, каза д-р Марин Христов, ректор на Техническия университет в София.

 

„Това е едно желание от турска страна като протекционизъм децата да останат в Турция”, допълни той.

За да се ограничи още повече възможността за фалшифициране на дипломи от образователното ведомство наложиха  на ректорите да бъдат сканирани и публикувани всички дипломи в общ регистър до края на август. В противен случай нямало да ги заверяват.