Имат ли предел човешките възможности

Рекордите в Олимпийските игри и световните първенства се подобряват непрекъснато. Някои обаче остават ненадминати с десетителия – сред тях са и българските достижения в леката атлетика на Стефка Костадинова и Йорданка Донкова.

 

През 20-те години на миналия век американецът Джони Вайсмюлер става първият спортист, който преплува дестинацията от 100 метра под една минута или 58 секунди и 6 стотни. 80 години по-късно неговият сънародник Майкъл Фелпс държи световния рекорд в дистанцията с невероятните 49 секунди и 82 стотни, тоест с повече от една минута по-малко. Дори и жените в наши дни биха оставили зад гърба си легендарния Джони Вайсмюлер. Там рекордът на стоте метра е 56 секунди и 25 стотни. 

 

Поколенията стават все по-надарени. Акселерацията в младите е много по-развита, обясни д-р Пламен Калъпов.

 

В последните години рекордите се подобряват все по-трудно. И това не е само заради по-добрия допинг контрол. Говори се и за това дали не е достигнат пределът на човешките възможности

 

„Човешките възможности са безкрайни. Скоро сигурно ще има и генен допинг. Сигурно ще започнат да произвеждат само скачачи или само колоездачи, но ще се подобряват рекорди”, коментира още специалистът.

 

Има обаче и рекорди, които остават непоклатими в продължение на десетилетия. Като недостижимото бягане на сто метра с препятствия на Йорданка Донкова. Нейните 12 секунди и 21 стотни все още са ненадминати вече 24 години. Не е подобрен и рекордът на 209 сантиметра на Стефка Костадинова в последните 25 години.

 

С годините в спорта навлизат  много технически подобрения – като костюмите на бегачите и на плувците, както и по-усъвършенствани стимуланти. Но един от тях остава все още позволен на всичките спортни състезания. В него най-вероятно е и причината за успеха на нашите волейболисти.

 

„В мозъка се отделят ендорфини, хормони на щастието, на радостта. Явно в нашия отбор превалират тези хормони и те непрекъснато играят все по-силно от мач на мач. Най-вероятно това е най-скритият допинг за нашия отбор, който никой не може да ни разкрие”, предполага д-р Калъпов.

 

Репортер: София Стойчева