Цените на стаите, давани от УНСС, пък варират в зависимост от състоянието им

Студенсткият живот в Благовеград поскъпва. Новата учебна година ще посрещне бъдещите висшисти  с по-високи наеми. Частните квартири и общежитията ще бръкнат в джоба на студентите с до 20% повече в сравнение с миналата година.

 

На прага на новата учебна година напливът за стая в общежитията към Благоевградския университ е голям.  Родители и студенти са изчислили, че така месечната издръжка ще им излезе по-евтина.

 

Александър Иванов е судент по право четвърта година. Досега е живял на квартира. За да се вмести в семейния бюджет от 200 лева, обаче е принуден да се премести в общежитие.

 

48 лева  е наемът , около 25 лева са консумативите, обяснява студентът. Сметките на Александър показват, че само за няколко месеца разходите му за храна и консумативи са скочили с 30%.

 

Наемът в студентските общежития  в Благоевград също е поскъпнал с 2 лева в сравнение с миналата година. На фона на цените на квартирите обаче повишението е незначително. Цената на легло в частните квартири върви между 80 и 100 лева.

 

Студентите споделят, че за да се вместят в семейния бюджет,  често им се налага да се лишават от забавления. Други пък предпочитат да икономисат от учебници.

 

Цените на стаите, давани пък от Университета за национално и световно стопанство в София, варират в зависимост от броя на леглата и състоянието на помещенията.

 

Ако студентите искат да бъдат настанени в ремонтирано общежитие, това ще им струва по-скъпо. Само наемът на стаята излиза между 30 и 32 лева на месец. Заедно с разходите за ток и вода обаче месечно ще плащат до 60 лева.

 

В Пловдив студентите също могат да избират между нова или неремонтирана стая. Сметките там показват, че наемът, токът и водата на месец излизат от 35 до 50 лева.