Според Сергей Игнатов младите трябва да познават историята с конкретните исторически факти

Христо Ботев остава в българските учебници, без текстовете в поезията му да бъдат променяни. Това заяви образователният министър Сергей Игнатов. До въпроса дали творчеството на революционера трябва  да продължи да се изучава се стигна след като Комисията за защита от дискриминация провери съдържанието на всички учебници.

 

За да опровергае слуха, че Ботев може да отпадне от учебниците, министър Игнатов прекъсна отпуската си.

„Христо Ботев - да видя кой може да го постави под съмнение. Ще се намери ли някой смел, дори учен, който да подмени текстовете му, за да звучали по-добре днес”, коментира образователният министър.

Според Сергей Игнатов младите трябва да познават историята с конкретните исторически факти, така както е написана от участниците в историята през 19-ти век.

Припомняме ви, че слухът, че Ботев може да спре да се изучава се появи в публичното пространство, след като Комисията за защита от дискриминация провери българските учебници по шест признака за дискриминация - възраст, пол, етническа принадлежност, раса, сексуална ориентация и религия. В поезията на Ботев обаче такива не са открити. Експертите са коментирали единствено цитат от стихотворението "На прощаване", в които поетът говори за беснеещ турчин и турска прокуда.

Останалите текстове от творчеството на Ботев, които се цитираха в публичното пространство като дискриминационни, според Игантов са извадени от контекста и придобиват друг смисъл.

„Там, където става дума за кучешка поза, ако видите предишното изречение ще видите, че става дума за правене на някакво йогистко упражнение. А там, където наистина има един израз за някакъв сутиен, дето се качил на ушите, учебникът е от 2008-ма година, и още тогава е изтеглено”, поясни Сергей Игнатов.

Репортер: Вероника Димитрова