Но през новата година близо 140 хил. деца ще се възползват от програма "Училищен плод"


Много директори на градини и училища се оплакват от голямата бюрокрация, с която се сблъскват по програмата „Училищен плод”. Документите били сложни, а отчитането трудно.

Въпреки това и през новата учебна година близо 140 хил. деца ще получат плодове и зеленчуци по европейската програма. Документите за кандидатстване на учебните заведения се приемат от днес, 15 август.

Плодовете, заедно с пълнозърнестите продукти, се оказват най-скъпото перо, което утежнява допълнително бюджета на заведенията.

Затова преди две години един от директорите на детска градина решава да кандидатства за европейски пари – в пилотното издание на програмата училищен плод.

„Сега виждам, че отново тръгва кампанията за кандидатстване. Много се двоумя, защото имаше административни спънки по отношение на отчитането, финансирането, доставчиците се сърдят, търсят парите си, налага се да използваме средства от бюджета, за да ги финансираме”, каза Елена Ножарова, директор на ОДЗ „Вяра, Надежда и Любов” в Горна Малина.

В крайна сметка, градината така и не получава пълната сума. Потърсихме за коментар Държавен Фонд „Земеделие”:

„Възможен е вариантът,  ако тя не е спазила изискванията, които тогава бяха регистрирани в наредбата”, каза Борислав Мирков от ДФ „Земеделие”.

От Фонда потвърдиха, че самите изисквания са много сложни.

И в действителност – представително проучване от първата година на програмата показва, че според 43% от директорите и учителите, документите за кандидатстване са твърде много, а според 15%, формулярите са твърде сложни.

„След пилотната година, ние променихме законодателството и облекчихме процедурата. Тази година имаме около 90% одобрени”, каза още Мирков.

Подробности по темата вижте във видеото.

Репортер: Яна Николова