Според националната статистика броят на новородените се топи с около 5000 на година

За трета поредна година АГ болниците отчитат спад в раждаемостта. Според националната статистика от 2009-та насам броят на новородените се топи с около 5000 на година.    

През лятото на 2009-та изписванията в болница „Шейново” продължаваха и до късен следобед. Днес картината е различна - и причината не опира до конкретната болница.

„За голямо съжаление това намаление се наблюдава и при другите водещи болници, коментира  д-р Румен Велев - зам.- директор на болница "Шейново".  

Докато бъдещите майки намаляват, лекарите отчитат повече принудителни аборти. Не само в рисковата възраст над 40 години.

„Първият фактор е, че има много голям брой жени, които не са обхванати от женски консултации и не са следени и при тях бременностите са много усложнени”, обясни д-р Велев.

На въпрос дали тези жени не са били проследени поради финансови причини, лекарят заяви, че процентът на жените в тази категория пациенти, които са здравно неосигурени, е изключително голям.

„Вероятно това е причината, поради която те не се насочват към лекари или ако са насочени към лекар помощта, която получават е много недостатъчна”, допълни още зам.-директорът на „Шейново”.

За радост на лекарите в болницата, абортите по желание не са се увеличили.

„При нас прекъсват повече жени, които вече имат деца, процентът на жени, които не са раждали е много малък”, заяви д-р Велев.

В парка екипът на Нова ТВ попадна на три майки, които са си позволили да се възползват и от втората си година отпуск, нищо, че през нея получават по 240 лева заплата. Месечните разходи за децата си пресмятат различно.

Какво обясниха те за Новините на Нова и наистина ли ниската раждаемост е ефект на кризата гледайте във видеото.

Репортер: Рада Богданова