Дипломатите ни са поставили проблема пред министерствата на образованието и на финансите

Образователна реформа в Молдова може да закрие училища на бесарабските българи, в които се изучава майчиният им език. За това сигнализираха от местния парламент в Тараклия и наши дипломати.

Дори да се запазят някои от застрашените заради малкия брой ученици училища, няма осигурено финансиране за часовете по български език. В районите на Тараклия ситуацията е съвсем критична и заради обезлюдяването по икономически причини, и заради липсата на пари за преподаватели и учебници.

В Молдова има 34 средни училища с преподаване на български език и литература. Очаква се кметовете по райони вече да разпределят бюджетите на училищата и там, където парите не достигат, часове по български няма да има.

Липсва финансиране дори за лицея „Васил Левски” в Кишинев .

Не във всички класове има необходимия брой и този лицей също изпитва финансови трудности”, обясни Надежда Димитрова - гл. специалист в Агенция „Оценки и изпити” към молдовското министерство на образованието.

За да се получат пари, е необходимо да има повече деца, но за да има повече деца,  трябват условия от съседни градове и села да пътуват или да бъдат настанени в пансион. Такива обаче няма. Освен това наемът в Кишинев е много висок и хората от селата няма да издържат на тези цени.

В Тараклия и селата в района, където живеят общо около 80 000 българи, вариантите са обединяване на училища.

Дипломатите ни в Молдова уточниха, че са поставили проблема пред министерствата на образованието и на финансите.

„Засега обаче от министерството на финансите са заявили, че нямат средства за тази година и че евентуално от следващата година ще търсят средства, за да финансират обучението на майчин език”, обясни българският посланик в Молдова Георги Панайотов.

Нова ТВ потърси държавните институции, за да обяснят защо няма пари за български. Отговориха ни, че проблемът не е само с предметите на нашия език, а с условията да има поне 27 деца в клас.
 
„У нас училища с пълно преподаване на български език няма, има руски училища с преподаване на български. Този въпрос в момента се обсъжда, защото има училища, където се изучават и украински, и гагаузки. Сега, в процеса на оптимизиране предстои да се реши именно въпросът с финансирането. И то така - там, където има повече ученици, които да изучават даден предмет, училището ще получава по-голямо финансиране”, разясни генералният директор на Департамент за междуетническите отношения в Молдова.

От департамента не очаквали проблеми с изоставането на децата от материала по български език, дори временно да се спре преподаването му. Обясниха, че в Бесарабия учениците можели да го упражняват със своите близки. По-големият проблем обаче бил всички да научат въведения като държавен молдовски.  

Още по темата – във видеото.

А как се пази езикът и  традициите на бесарабските българи и тези на гагаузите – не пропускайте в „Темата на Нова” ТУК.