Ако плаването по реката бъде спряно, бизнесът свързан с Дунав, може да понесе тежки загуби

Нивото на река Дунав е критично ниско по цялото българско поречие. Всички собственици на плавателни съдове са предупредени къде са участъците с повишен риск от засядане. Плаването по реката не е изцяло спряно, но корабите не се движат с пълния си капацитет на товара.

Критичните праговете на река Дунава в българо-румънския участък са вече близо 30. Най-малките дълбочини, измерени в българския участък, са в района на Белене. От днес там се спира преминаването на тежко натоварени плавателни съдове.

„Корабособствениците, водейки се от своя търговски интерес би трябвало да редуцират товара на корабите, съответно на газенето им до възможностите за преминаване през критичния участък. Това се извършва на пристанищата, които са над и под критичния участък”, каза Тони Тодоров, директор Дирекция „Морска администрация” - Лом.

Всеки кораб трябва да спазва стриктно реда, наложен за преминаване през най-плитките участъци. Спешните мерки се налагат, за да се избегне засядането на плавателните съдове.

За последното денонощие нивото на река Дунав край Белене е спаднало с 12 сантиметра, като през следващите дни тенденцията ще се запази.

„Този период на годината е характерен с ниски водни строежи на река Дунав, но все още очакваме по-ниски нива”, каза още Тодоров.

Ако се случи изцяло спиране на плаването по реката, както миналата година, корабособствениците се опасяват, че могат да натрупат огромни загуби за неизпълнени и просрочени договори.

Репортер: Биляна Борисова