Налбант обвини председателя на Комисията за защите от дискриминацията в лъжа

Изследването на Комисията за защита от дискриминацията за стереотипите и дискриминацията в учебниците в българската образователна система не е изготвено от Комисията за защита от дискриминацията, а от независими експерти. Това каза за „Здравей, България” Ана Страшимирова, председател на комисията.

Тя уточни, че изследването е поръчано по европейски проекти и за него са платени 17,799 лева на фирми и неправителствени организации, както и 20,363 лева за разработване на учебни модули. Това прави обща цена над 28 хил. лева за проучването.

То е направено през 2011-та година, но по думите на Страшимирова, озадачаващо е защо е качено на сайта на комисията едва на 4-ти юли тази година. Страшимирова каза, че в администрацията на комисията не може да се намери документа с 9-те подписа на тогавашния състав на комисията, с които се взима решение доклада да бъде качен електронно и публично на сайта.

Авторът на доклада - Мукаддес Налбант, бивш зам.-министър на образованието, се включи в ефир и каза, че нападките по неин адрес са неоснователни. По думите й никога не е казвала, че трябва да се заменят цитати от български автори или да се премахват от учебниците.

„Проблемът не е нито в авторите, нито в произведенията. Автентичните текстове трябва да съхраняват своята художествена стойност, да бъдат поднесени така, че да не преекспонират някакво пренасяне на отрицателно отношение един към друг”, каза Налбант.

„Аз съм се включила в изследването по покана на членове на комисията. По времето, когато се ангажирах с това изследване, не работех в образователното министерство”, допълни тя.

Налбант директно отхвърли коментара на Страшимирова за хаос в администрацията на КЗД и за нерегламентирано качване на сайта на комисията. Във връзка с подобни обвинения, Налбант определи целия казус като граничещ с криминален. Тя спомена и евентуална подмяна на думите й в доклада.

„На мен ми бяха приписани думи, които никога не съм казала”, уточни Налбант.

Милена Дамянова, зам.-министър на образованието каза, че литературата трябва да се чете в своя исторически контекст и че по новите програми и учебници няма никакво заменяне на цитати или премахване на думи на Ботев или Вазов.

 

Целият разговор по проблематичната и станала вече скандална тема - гледайте във видеото.