Министърът гарантира, че залите ще бъдат като тези от филмите...

На 22-ри август Министерски съвет прие постановление за допълнително финансиране на 10 общински училища в страната за изграждане на многофункционална спортна зала във всяко едно от тях. Това потвърди за „Здравей, България” образователният министър Сергей Игнатов.

Министър Игнатов увери, че парите няма да бъдат използвани за ремонт на съществуващите физкултурни салони, а за изграждането на напълно нова зала, която ще бъде с всички необходими настилки и с възможности за практикуване на различни видове спорт.

„Подборът е направен по следния начин – избрани са по-големите общини, като във всяка община – едно голямо училище, където броят на учениците е около 1000. Обикновено това е най-голямото училище в общината”, обясни Сергей Игнатов.

Той допълни, че многофункционалните зали, изградени по типов проект, ще могат да бъдат ползвани за различни спортни занимания от учениците на даденото училище, както и от тези от другите училища в общината.

Министър Игнатов обясни, че в София ще бъдат изградени две многофункционални спортни зали. Останалите общини, в които ще бъдат построени такива зали са Пловдив, Бургас, Стара Загора, Благоевград, Велико Търново, Ловеч, Русе и Шумен.

„Държавата отделя до 10 милиона лева за този проект. Това означава, че всяко училище ще получи около 1 милион лева за реализирането на проекта. 4 милиона лева са от бюджета на Министерство на образованието, 6 милиона лева - чрез преструктуриране на централния бюджет, който Министерство на финансите отпуска”, поясни образователният министър.

Той допълни, че амбицията на настоящето правителство е, когато се появят пари през следващите месеци, проектът да продължи.

Предвижда се залите да бъдат готови в началото на следващата пролет.

„Така, както гледаме по филмите, такива ще бъдат тези зали”, гарантира министър Игнатов.

Той отрече това решение да има връзка с отзвука от представянето на българските спортисти на Олимпиадата в Лондон.

Целия разговор гледайте във видеото.

Репортер: Нина Димитрова