Коуъркинг спейсовете вече са факт и в България благодарение на група ИТ-специалисти


Човешките възможности нямат граници и за пореден път светът откри нещо ново за нас. Нови, хора, нови възможности, нови цели, които можем да гоним и то заедно. Представете си голяма стая, пълна с изненади, в която всеки намира това, което търси, по свой начин с подкрепата и помощта на другите.



Борис, Мартина (Марта) и Димитър. Това са трима души, решили да покажат, че вярата в хората не е загубена кауза. Повлияни от така наречените хакер спейсове (hacker spaces) или иначе казано си представете една малка „интелектуална ИТ лаборатортия“, те създадоха алтернатива на типичната офис среда. Наричат мястото ВарнаЛаб (VarnaLab) - място, където различни хора се събират, споделят знания и нови идеи, работят заедно или просто намират своето място, говорейки на общ език. Често там може да видите някой лектор, който на следващия ден пък е един от слушателите на някоя друга презентация. Всички учат и се обучават заедно, всекидневно, споделяйки познанията и опита си.


Успяхме да хванем Марта извън виртуалното пространство, за да ни разкаже повече за Лаб-а. Ето какво „шерна“ тя.



Как дойде идеята за създаването на Лаб-а и какво всъщност представлява той?


Разбрахме от интернет, че вече има такова място в София и то от доста време – тогава бяха на почти една година. Те ни вдъхновиха. Решихме да пуснем анкета в социалния ни кръг, за да разберем дали и тук има хора, които биха участвали в подобно нещо и така направихме първата среща. Вече една година и два месеца имаме и „лаборатория“ във Варна.



Колко хора вече споделят идеята за създаване на тази отворена организация? Как успяхте да ги запалите и убедите, че подобно нещо има смисъл?


Различно. Постоянните членове сме десетина, но на събития се случва да стигнем и 30 души. Всичко се случва естествено, не е нужно да убеждаваме хората. Те идват, ако им хареса идват пак, ако не - не идват вече. Така с течение на времето се завързват приятелства и се получава така наречените камюнити.


Какъв тип хора посещават Лаб-а? Харизмата или самата ИТ-сфера е двигателят, благодарение на който те идват?


Повечето хора са завладяни от ИТ-сферата и искат да знаят повече, да се развиват и да споделят идеите си. Има програмисти, дизайнери, админи и други.  Има и такива, които идват от любопитство. Повечето идват, за да научат нещо и след това да го прилагат в работата си. Има дори ученици, докторант и бивш преподавател. Всичко зависи от човека, но няма възрастово ограничение. Който иска да се учи и има желание да споделя – идва. Винаги има от кой какво да научиш. Основната идея на това място е споделянето с хората и това, че от общите им идеи се раждат и развиват нови проекти.


Създадохте нов модел програмиране. Как се прилага биологията във виртуалния свят?


Боби и Валери просто започнаха да си говорят как биха могли да обвържат биологията с програмирането. Те го наричат органично програмиране, което отскоро и прилагат в реални проекти. Термини, които сме свикнали да се използват в биологията - като клетка, органели, плазма, вече носят смисъл и в програмирането.Например, основната информация се съдържа във файл, който се нарича ДНК. Точно като жив организъм и процесите, които се случват в него.



Вяра в хората или вяра в просперитета?


Вярвам в доброто у хората. Много искам да създам нещо, което да помогне на света. Има много хора с добри идеи, но нямат с кого да ги споделят. Имат нужда от подкрепа, за да продължат. Просто някой да им каже „хей, това е страхотно“. Лаб-ът е такова място. Тук можеш да споделиш дори и най-откачената идея и да получиш обратна връзка.



Какво е бъдещето на Лаб-а? Докъде смятате да стигнете, помагайки и давайки тласък и увереност на толкова хора?


Няма граници. Границите са идеите и желанията на хората, а те непрекъснато се раждат. По света има много добри примери за добре развити хакер спейсове. Подобно място с около 300 постоянни членове има от години в Щатите. Това е раят за хора като нас. Имат си място с площ над 1200 квадратни метра, а там - каквото се сетите. Невероятно е.  


Какво е вдъхновението за теб?


Самата идея, че хората не са конкуренция, а това, че споделят без страх ме вдъхновява. Светът, в който живеем, е като борба за оцеляване, а Лаб-ът е някаква алтернатива, където хората си помагат и раждат заедно идеи. Затова реших, когато имам възможност, да споделям сорс кода (source code), който използвам за някои проекти, за да бъде в помощ на всеки, който има нужда от него. Така и аз самата съм по-креативна. Вече не мога да си представя живота без това място. Виждам как хора, които работят като програмисти, например, приемат работата си като задължение и нещо, което им е наложено. Трябва да дойдат и да чуят някоя лекция, за да намерят и те вдъхновение.

 

Автор: Мартина Ангелова