Далеч по-скъпа от подготовката за първокласниците е тази за гимназистите...


Хиляди ученици и техните родители са в трескава подготовка за първия учебен ден. Броени дни преди началото на новата година те се впуснаха в покупки на най-необходимото за училище. Наш екип провери колко средства трябва да заделят семействата, за да подготвят учениците за 17 септември.

За улеснение на родителите учителите са подготвили списък с най-нужното за първокласниците.

По думите на Ирина Филипова – учител в 119 СОУ в София, първо трябва да бъдат закупени тетрадките. Необходими са боички, гланцово блокче, блокче за рисуване, гумичка, линийка, ножичка и екип за часа по физкултура.

За да проверим колко струват, тръгваме на пазар с първокласника Давид. Избираме от по-евтините пособия, но без да правим компромис с качеството и модата. Първо се спираме при раниците. Продължаваме с тетрадките – 10 с тесни и широки редове и 10 с квадратчета. Следва блокче и боички за рисуване, гумичка, флумастери, цветни моливи и гланцово блокче. Не трябва да забравяме ножичка, острилка и химикалки. Отделно купуваме спортен екип и помагала за уроците. Време е за крайната сметка - 136, 97 лева.

Според майката на Давид - Антонида Рангелова, цените на нужните пособия  не са толкова високи, но не са и ниски.

Далеч по-скъпа е подготовката за гимназистите. Освен традиционните пособия десетокласникът Ради трябва да се снабди с тетрадки със спирала и твърда корица. Отделно трябва да си купи учебници, а за да не изостава с модата трябва да има и от най-новите технически пособия. Освен това много от домашните и задачите се изпращат по интернет, обяснява Ради.

Освен цената при избора на най-нужното родителите и техните деца се съобразяват и с модата.

Станислава Георгиева, която е управител на фирма за продажба на ученически пособия, обясни, че по-малките избират пособия с техните любими герои и нещо, което има дава повече уют и забавление по време на обучението. По-големите ученици избират по-качествени и модерни неща.

Още за училищната подготовка – във видеото.

Репортер: Георги Георгиев