От Центъра за градска мобилност отчитат четири пъти по- малко нарушения

От днес освен новите правила за платеното паркиране в София, вече са в сила и новите глоби. От Центъра за градска мобилност отчитат поне четири пъти по-малко нарушения откакто е въведено синьо-зеленото паркиране. Рано е обаче да се обобщи дали са намалели и паркиращите по новите цени автомобили.

 

Дори и да не са подали заявление за винетки, живеещите в центъра няма да бъдат глобявани до 1 октомври. Както досега трябва да имат на предното стъкло стикер от старите или копие от адресната регистрация на колата. Парите на тези, които вече са платили, няма да изгорят - засега остават да чакат до второ нареждане.

 

След като общината предложи винетки и на наемателите, сега тепърва трябва да се решава какво следва за автомобилите с адресна регистрация от друг град. За да не ги глобят междувременно, сега ги канят да подадат заявление за винетка. Входящите номера ще се изписват на апаратите на контрольорите и поне до 1 октомври хората ще паркират спокойно до домовете си. Иначе всеки нарушител рискува скоба за 30 лева плюс плащане по синята или зелената тарифа на часовете, прекарани със скобата. Ако накрая се намеси и паякът, ще олекнем с още 60 лева.

 

Докато означенията по асфалта вече почват да се изтриват, новите знаци са шест пъти по-малко отпреди. Разчита се да запомним, че синята зона се свива между булевардите "Дондуков", "Левски", "Скобелев" "Ботев” и „Тодор Александров”, а периферията остава зелена. Докато обаче свикваме, репортерският екип на Новините на Нова ТВ постави задача на Центъра за градска мобилност. В зелена зона решихме да изпратим смс за час паркиране на краткия номер за по-скъпата синя зона. Въпреки че платихме повече, оказа се че според общината сме нередовни. Глоба обаче няма да има. Остава юристите на Центъра за градска мобилност да отговорят може ли човек да си върне парите.

 

Репортер: Рада Богданова