Статистическите данни в тях са осъвременявани за последно преди 10 години

Изцяло обновени учебници по история и география очакват учениците от 9-ти до 11-ти клас. Новите издания ще бъдат с осъвременено съдържание и по-лесни текстове. При всички останали учебници единствено ще бъдат изчистени неточностите. Учителите обаче очакват изцяло нови помагала, защото повечето от изданията са сериозно остарели.

За последно учебниците по география за гимназистите са били актуализирани преди 10 години. Затова образователното министерство поиска пълна редакция на статистическите данни в тях.

В новите уроци по история вече ще влязат събития и политици от последните няколко години.

От учебниците вече са изчистени всички грешки и неразбираеми текстове. Авторите са увеличили практическите задачи и упражненията, които стимулират дискусиите и мисленето сред учениците.

„Съдържанието на учебниците не е остаряло, остарял е начинът на комуникация, по който работим в училище днес”, каза Цеца Петрова, преподавател по български и литература.

Според Петрова новите учебници трябва да са по-достъпни, но не и излишно модерни. Герои като „мутресата” и „джипът” в учебник не са приемливи, а са вулгарни, смята още преподавателят.

Изцяло нови учебници обаче може да има едва след промяна в учебните планове и съдържание – стъпка, която може да стане само с новия Закон за училищното образование.

Репортер: Георги Георгиев