Това обаче е временно, докато монументът бъде реставриран

След 105 години паметникът на Цар Освободител пред парламента беше демонтиран. Причината - спешна реставрация. 5-тонната фигура на Александър Втори, наричан Цар Освободител, ще бъде закарана в лаборатория.

Там ще бъдат възстановени всички пукнатини и ще бъде върнат оригиналният й цвят - на натурален шоколад.
 
Основният камък е положен на 23 април 1901-ва година в присъствието на княз Фердинанд I. Официалното му откриване е на 30 август 1907-ма година, а негов автор е прочутият флорентински скулптор Арналдо Дзоки.

38 години по-късно София се възстановява от бомбардировките от Втората Световна война.

След 105 години, конят на Цар Александър Втори полетя... за да бъде възстановен от пораженията на времето.

Това, което налага демонтирането на скулптурата, са напуканите крака на коня.

100-тонен кран понесе тежката статуя към камион, който ще я откара за спешна операция за спасяването й. Реставрацията ще струва над 1 200 000 лева.

"Все пак това са крака, които държат 5 тона. От годините, от корозията, виждате, че те са напукани, много зле като състояние”, обясни инж. Светослав Голосов. Той допълни, че стоманата, от която е направена конструкцията, има живот обикновено около 40-50 години, доакто паметника на Цар Освободител е на повече от 100 години.

Докато тече реставрацията на мястото на Царя-освободител ще бъдат поставени огромни снимки на паметника.

Реставраторите се надяват фигурата на Цар Освободител да бъде върната на мястото си до няколко месеца. А самия постамент ще бъде официално открит на 3 март 2013 година.

Гледайте повече във видеото.

Репортер: Живко Константинов