Екип на Нова ТВ направи справка какво е положението в България и в Европа

Академичната година в някои университети вече започна. Именно началото на учебната година е моментът, в който да се потърси студентско кредитиране. За две години, от тази възможност в България са се възползвали над 8500 студенти.

Ако искаме да платим следването си у нас с кредит, трябва да сме под 35-годишна възраст, с българско гражданство или на страна от Европейския съюз и да сме приети на редовно обучение. Друго условие е студентът, който търси кредит, да не е прекъсвал следването си в други университети.

Обикновено парите по кредита се превеждат директно на висшето училище, а нормалните срокове за одобрение са около 1 седмица.

У нас се отпускат заеми, само ако учим в български университети. В държавните висши училища, обикновено сумата за цялото следване е в рамките на 1500 лева, при частните – към 6500.

След завършване има една година гратисен период и 10 години изплащане на кредита.

Добре е да знаем, че има случаи, в които държавата ще ни опрости кредита – ако ни се роди дете в рамките на гратисния период, или ако човек загуби над 70% от трудоспособността си през тази една година.

В общия случай, изплащането на кредита не натоварва особено бюджета, а месечните вноски са разпределени в рамките на 10 години. Сумата на месец се пада около 10 лева, но трябва да се предвиди и 7% лихва.

Как стоят нещата със студентски кредити за университети в Европа – вижте във видеото.

Репортер: Яна Николова