Това е причина част от тях да вървят към затваряне

Над 50% от общинските болници в страната са натрупали значителни дългове. Това обяви в Смолян зам.-министъраът на здравеопазването д-р Минчо Вичев.


По думите му това е причина част от тях да вървят към затваряне. Той допълни, че тази ситуация се дължала на незаинтересованост и лош контрол от страна на местната власт, които всъщност са собственици на подобни лечебни заведения.


Вичев допълни още, че за следващата година здравното министерство предвижда в бюджета му да бъдат включени  5 млн. лв., с които да се подпомагат общински болници в труднодостъпни региони.


Бонусите обаче ще са само за лечебни заведения, които работят добре. Субсидията обаче нямала да реши изцяло проблемите на задлъжнелите болници.


Пред камерата на Нова телевизия зам.-министърът на здравеопазването д-р Минчо Вичев заяви, че „тези пари, които ще бъдат насочени към този тип болници няма да помогнат на такива, които по начало се управляват некачествено и небрежно. Това ще бъде част от методиката най-вероятно да не се дават пари там, където те изтичат като вода в пясък. Общо общинските болници имат около 60 и 6,7 млн. лв. дългове. Като 50 на 100% от тях са просрочени”, заяви още той.