Причината е в увеличените такси в университетите там

Спад на българските студенти, които ще учат във Великобритания от тази есен, отчитат консултантските фирми. Таксите за обучение на Острова скочиха до три пъти през миналата година, което отказва много наши младежи да продължат образованието си там. Висшите училища във Великобритания вече въвеждат и нова схема за отпускане на студентски заеми.


Над 90% от българските студенти, които учат на Острова, теглят заем, за да платят образованието си. Кредитите могат да покрият и пълния размер на таксата. От тази есен обаче университетите ще искат част от обучението да се плаща предварително. Мярката се въвежда тъй като повечето документи за заем се подават в последния момент, което натежава на бюджета на висшите училища.  


Затова студентите трябва да кандидатстват за тази помощ до началото на юни. Важно е навреме да са подадени и документите за кандидатстване - сертификат за владеене на чужд език, оценки от дипломата и резултатите от матурата.


Обучението в Дания и Швеция остава безплатно. Минимално ще скочат таксите само в холандските университети. За да не пропуснат шанса да учат в най-доброто училище, кандидатите внимателно трябва да подредят желанията си.


Репортер: Георги Георгиев