Те настояват за увеличение от 15% на средствата за учебните заведения

Учителите излизат на национален протест пред министерството на финансите, ако не получат исканото от тях увеличение с 15% на средствата, които държавата плаща на училищата. Решението е на синдиката на българските учители и беше обявено от президента на КНСБ Пламен Димитров.

„В сферата на средното образование единният стандарт 4 години не е променян, след като беше намален през 2009 година като антикризисна мярка. Учителите искат всъщност той да бъде възстановен на старото ниво от 2009 година – предкризисното, и да се получи известно завишение, за да могат в рамките на тези 15% искано увеличение, да се получи и някакво увеличение на работните заплати, които също не са увеличавани четвърта година”, обясни президентът на КНСБ Пламен Димитров.

От КНСБ настояват за извънредно заседание на Съвета за тристранно сътрудничество, на което да бъдат обсъдени вариантите за увеличаване на приходите в бюджета. От синдиката са твърдо против въвеждането на данък върху лихвите от депозити и предлагат вместо него да бъде въведен налог върху финансовите транзакции, което щяло да доведе до повече приходи в бюджета.