Това обяви френският посланик в Израел Кристоф Биго

Европейският съюз ще обяви Хизбула за терористична организация, ако се докаже участието на групировката в атентата в Бургас. Това става ясно от изявление на френския посланик в Израел Кристоф Биго. 

 
Дипломатът споделя пред вестник "Джерусалем пост", че при взимането на решение дали ливанската шиитска организация да бъде включена в списъка с терористичните групи, ключов фактор за ЕС ще бъде резултатът от българското разследване на бомбения атентат на летище Сарафово.
 
От изданието припомнят, че при нападението бяха убити петима израелски туристи и на български шофьор на автобус.
 
"Нашите британски приятели биха искали да включат военното крило на Хизбула в терористичния списък на Евросъюза. Но основният елемент за това е какъв ще бъде изходът от разследването в България", подчертава френският посланик с уточнението, че София все още не е съобщила резултатите и Брюксел трябва да изчака този процес да приключи.
 
Представители на американски и израелски разузнавателни служби твърдят, че атентатът в Бургас е обща операция на Иран и Хизбула. Радикалната групировка е в американския списък на терористичните организации още от 1995 г., но въпреки настояването на Вашингтон, ЕС не се решава на подобна мярка вече почти две десетилетия.