Социално недоволство блокира Европа в последните дни

Социално недоволство блокира Европа в последните дни.

Над 200 000 души се стекоха в центъра на Мадрид, за да отбележат края на 24-часовата генерална стачка срещу политиката на икономии. Протестите бяха най-масови в Испания, но стачки и демонстрации имаше още в Португалия, Гърция, Франция и други европейски страни.

Огромният митинг по улиците на Мадрид отбеляза края на Деня на действие и солидарност, който беше обявен от редица синдикални организации в цяла Европа.

Протестите са срещу политиката на съкращения на разходите, провеждана от редица европейски правителства в Европа.

Организаторите и полицията не можаха да дадат точен брой на участвалите в демонстрацията в испанската столица, но информационните агенции предадоха за няколкостотин хиляди. В Мадрид и Барселона протестите се превърнаха в сблъсъци с полицията. Имаше ранени и от двете страни, а най-малко 80 души бяха арестувани.

В Португалия стачният ден също завърши с размирици. За пръв път протестите срещу съкращенията се превърнаха в мащабни сблъсъци. Свиканият в центъра на Лисабон митинг премина мирно, но впоследствие гневна тълпа се събра пред сградата на парламента. След като събориха полицейските ограждения, демонстрантите бяха атакувани и разпръснати от частите за борба с безредици.