Лекари и организации твърдят, че със здравни вноски се покриват други бюджетни разходи

„Че със средства от здравни вноски се покриват дейности, които трябва да разплаща държавата - това е решение на Конституционния съд. Ние не твърдим нещо по-различно от решението на съда”, заяви за „Здравей, България” председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов.

 
Той допълни, че макар това решение да е взето тази година, е ясно, че се отнася и за по-рано. 
 
„И дали има някого, на когото не му е ясно, че парите от здравни вноски отидоха в държавния бюджет и не са били ползвани за здраве?”, запита д-р Райчинов.
 
„Аз съм изплашена и разтревожена, защото за първи път пациенти, лекари, съсловните организации на фармацевти и сестри се обединиха, въпреки различията помежду си”, коментира Пенка Георгиева, член на Надзорния съвет на НЗОК и Българската асоциация за закрила на пациентите.
 
Те направиха това пояснение във връзка с вчерашното изказване на лекари, медицински сестри, зъболекари, пациентски организации и работодатели, че със здравните вноски на пациентите тайно се покриват бюджетни разходи по други пера.
 
Според гостите в студиото на „Здравей, България” вицепремиерът Симеон Дянков е този, който трябва да реформира здравния сектор.
 
По думите на Пенка Георгиева чрез този установен незаконен трансфер част от средствата отиват за плащане на дейности за неосигурени хора.
 
„Иначе пълен и точен отчет за какво са били изразходвани парите от министерството няма”, обясни д-р Райчинов и допълни, че става въпрос за около 400 млн. лева за две години.
 
Целия разговор в студиото на „Здравей, България” гледайте във видеото.