Според него въпросът не е за или против ваксините, а да се разболее ли човек или да не се...

 

„По принцип, хората се възползват от задължителните ваксини. Ако човек е разумен, би трябвало да ги прави”, заяви за „Здравей, България” доц. Атанас Мангъров - началник на детската клиника по инфекциозни болести към Инфекциозна болница – София. 
 
„Не става въпрос за или против ваксините, става въпрос за това дали човек да се разболее, или да не се, дали да умре, или да не умре”,  специалистът.
 
По думите на доц. Магъров хомеопатията не е метод, на който може да се разчита безрезервно
 
„Ако имаше нещо по-добро от ваксините, ние щяхме да го използваме. За съжаление, до момента няма нищо по-добро от тях. Като всяко нещо те си имат странични действия, но те са минимални в сравнение с тези заболявания, за които се правят ваксините”, подчерта доц. Атанас Мангъров.
 
„Много са полезни ваксините, но аз искам да чуя колко процента защитава тя”, запита хомеопатът д-р Атанас Михайлов. 
 
По негови думи, ваксините не са ефикасни и могат да алергизират децата.
 
Въвеждането на изискването за задължителни имунизации при получаването на социални помощи е довело до по-голям брой ваксинирани деца, отчитат лекарите. Все по-малко са хората, които избягват имунизациите от задължителния календар. Въпреки това притеснения все още има, тъй като има и много неизвестни около самите ваксини. 
 
Родителите се притесняват от нежелани реакции и заради многото информация и коментари в интернет. Сред тях има и такива, които са били свидетели на подобни проблеми.
 
Повече за притесненията на родителите, както и целия разговор в студиото на „Здравей, България” – гледайте във видеото.