Остава въпросът доколко са защитени българските учители, които се занимават с деца с агресивно поведение

15-годишна ученичка наби учителката си, докато пътували в автобус. Момичето било агресивно и живеело в дом. Насилието над учителката се случило докато децата пътували след училище на път за дома. Побойничката е настанена във възпитателен интернат. Остава въпросът доколко са защитени българските учители, които се занимават с деца с агресивно поведение.

15-годишната Миранда живеела в Дом за деца „Райна Гатева” в Русе. Според хората от дома момичето се отличавало с буен нрав. Именно заради него вече била сменила две училища.

„Тя се изявява с едно арогантно поведение, с едно неуважение към другите деца. И най-вече с неуважение към учителите, които тя не само не зачиташе по време на час, но и не зачиташе и във всеки един момент, в който имаше контакт с тях”, обясни директорът на училището - Нели Дечева.

В деня на инцидента след часовете в училище децата се качили в автобус, който да ги откара до социалния дом, в който живеят. По време на пътуването тийнейджърката станала да се разхожда между седалките, след което пуснала силно музика от мобилния си телефон.

„Музика, която съдържа неприлични думи. Аз я помолих да си спре телефона, но тя започна срещу мен с упреци и с обиди. Псувни бяха. Започна да се държи лошо с децата, минава покрай тях, удря някои от тях и затова решихме с колежката, че трябва да въдворим ред. Но в този момент тя скочи върху мен, започна да ме скубе, да ме хваща за гърлото”, разказва потърпевшата учителка Невена Ставрева. Допълва, че не е била защитена, но поне не е била сама, тъй била с нейна колежка.

Невена веднага се обадила на съпруга си, за да разкаже какво се е случило. Той пристигнал пред дома, за да посрещне автобуса, в който се разиграва драмата. По негови думи, по врата на съпругата му имало синини.

15-годишната побойничка пък повикала подкрепление – свои приятели, които също чакали автобуса.

При слизането от автобуса агресивната тийнейджърка била задържана и отведена за разпит. След инцидента била преместена във възпитателното училище интернат „Христо Ботев” в плевенското село Подем. Русенският районен съд наложи административно наказание „надзор на обществен възпитател за срок от 1 година” на 15-годишно момиче за побой над учителка. От дома отричат да имат нещо общо с инцидента.

Дом „Райна Гатева” е пред закриване. Социалните служителите там не пожелаха да коментират дали това е единичен случай и колко са учителите заплашвани от деца с буен нрав. Не позволиха да снимаме на територията на дома.

„Децата не са виновни за това, което родителите им са. Но аз не бих се отказала от професията си заради това. Това за мен е единичен случай. Децата са ми хубави и нямаме такива проблеми други с тях”, категорична обаче е потърпевшата учителка.

Репортер: Олга Василева