Главните герои в тази история са едни обикновени хора от разградското село Балкански. На пръв поглед животът тук изглежда повече от спокоен. Въпреки това межудсъседските войни са факт и тук. За това ни разказва Радка Къчева, бившия кмет на  Балкански. От няколко месеца насам тя води битка със своите съседи.

„Проблемът с нашите съседи е откакто започнаха да гледат телета, за това че торта, която изхвърлят от телетата, много мирише и пуснахме жалба до общината, цялата работа е от там”, обяснява Радка Къчева и допълва, че торта е на 10 метра от спалнята й и миризмата денонощно я тормози.

Съседите обаче решават да отмъстят на Радка и съпруга й. За това подават сигнал на 112, че възрастните хора варят ракия в двора.

„Според закона може да е престъпление, ние варим в малък казан. Ние на годината 20-25 литра я сварим, я не сварим”, твърди Радка.

Впоследствие на възрастното семейство е наложена глоба - 1116 лева, или 6 пенсии на мъжа на бившата кметица.

„И ако тези хора имат съвест, и са техните родители, как ще живеят с една пенсия?”, пита Радка.

Тя допълва, че ракията, която варят, по-скоро я раздават и подаряват, отколкото да я ползват за лична консумация.

За да заплати глобата Радка и съпругът й теглят кредит. И това обаче не е последната митническа проверка провокирана от съседите на Радка. Бившата кметица разказа и за друг случай. освен за ракията, съседите са подавали жалба срещу нея за отправяне на клетви.

Съседите пък не скриха, че нарочно са подали сигнал, за незаконния казан в двора на Радка. Собственикът на телетата беше категоричен, че тези, които гледа в двора си не пречат на никого.

Според Радка обаче поведението на нейните комшии пречи на ежедневието й.

А относно ракията Радка беше категорична: „Ще купуваме. Тази ракия, която я сварихме от казана, на нас ни струва 200 лева литъра.”

Подробности за случая гледайте във видеото.

Репортер: Михаела Карабельова